Magazine blz garnaal


GarnaalInleiding.

Een van de meest populaire garnalen in de hobby is de Crystal Red garnalen, ook wel de Red Bee garnalen genoemd. De naam “Crystal Red” is in sommige landen beschermd met copyright. Daardoor is de naam “Red Bee” ontstaan (China). De mooie kleur en de variatie die te kweken is in dit soort maakt dat deze garnaal de meest gewilde garnaal is voor serieuze fokkers en beginners. Op de foto staat een stereotype Crystal Red garnaal. Zodra je deze soort in een aquarium ziet  zul je beseffen waarom zo veel hobbyisten  gek zijn  op de Crystal Red garnalen.  Ik beveel iedereen aan deze dieren te Crystal Red garnaalhouden. Lees wel goed hoe je ze moet houden want eenvoudig is het niet als je de juiste parameters niet hebt in je bak. Crystal Red garnalen zijn relatief duur ten op zichtte van andere garnalen( Caridina‘s) door  hun mooie kweekkleuren en de moeilijkheid om deze zuiver te kweken. Hier onder staan de meest voorkomende  informatie over de indeling van deze soort.


GarnaalAchtergrond

De Crystal Red garnaal is in feite een rode mutatie van de bijgarnalen . In 1996, de heer Hisayasu Suzuki van Japan ontdekte een van zijn bijgarnalen  ( Bee schrimp) rode strepen had in plaats van zwart. Hij kweekte deze soort met andere bijgarnalen om meer van de rode variëteit te produceren. Andere fokkers fokten deze dieren door en selecteerden andere afwijken de garnalen door. Op deze wijze kamen er verschillende kwaliteiten. Echter, de Crystal Red, is geen garnaal van een beginner. Je moet ervaring hebben met de hobby.  De zorg en de aard van deze soort vereist veel aandacht voor detail. Niet voor niets is de prijs van deze garnalen vrij hoog. Tevens zijn ze soms moeilijk te verkrijgen.


GarnaalParameters water

De Crystal Red garnaal prefereert zacht zuur water. Schoon water is ook een must zoals bij alle garnalen in de hobby. Echter, de Crystal Red garnaal is de meest kwetsbare garnaal wanneer het gaat om vuil water. Water verversing is belangrijk voor deze dieren. Temperatuur moet lager zijn dan 27 graden en de pH mag variëren tussen 6,2-7,0, de gH tussen 4-6 en kH moet tussen 1-2. Het is zeer belangrijk dat de Crystal Red garnalen worden gehuisvest in deze specifieke omstandigheden. Daarnaast is het erg belangrijk om te letten op de “micro Siemens” (µS of elektrische geleidbaarheid van water). Deze kan het best rond de 225 liggen.  Het kan niet genoeg worden benadrukt hoe delicaat dit garnalen zijn. Als je hogere kwaliteiten van deze soort wilt houden,  worden de water parameters nog belangrijker. Je moet de geleidbaarheid van het water goed in de gaten houden. Verhoging van de geleiding duidt op vuil water. Tevens kunnen jonge garnalen slecht tegen osmotische veranderingen.


GarnaalFokkerij

De Crystal Red garnalen is niet zo moeilijk soort om te fokken, zoals sommigen geloven. Net als alle andere hobby garnalen, kan de Crystal Red garnalen net zo gemakkelijk tot vermenigvuldigen te krijgen als de meeste andere Caridina soorten. Het zal wel wat minder nakomelingen opleveren.  Wekelijks verversen met water dat een paar graden kouder is als het aquarium water zet de dieren aan tot eieren productie.

De baby’s van de Crystal Red garnalen zijn bijna direct gekleurd. Na een week zien ze eruit als kleine volwassenen. Echter de kleur en patroon kan verschillen van de ouders.

Het verkrijgen van een hogere rang betekent dat fokkers nakomelingen zal produceren uit dezelfde genetische stam. Toch zal hij moeten selecteren. Door de indeelt in  de Crystal baby Crystal Red garnaalRed garnalen kunnen meer  gevoelig worden voor ziekten en geringe veranderingen in water omstandigheden, zoals vermeld in het water parameters. Dit is waarom het wordt aanbevolen dat u eerst ervaring te krijgen in garnalen houden. Foto van een baby Crystal Red garnaal met ouder.


GarnaalVoeding:

De Crystal Red garnaal is niet  verschillend van andere algen eten garnalen. Het is een aaseter en een algen eter. Voeding kan het best eenmaal per dag worden gedaan. Alleen voeden van een hoeveelheid voedsel die de garnalen kunnen op eten binnen 2-3 uur (maximaal). Overvoeding is een bekende oorzaak van dood en kan ook leiden slechte waterkwaliteit.  Let op je micosiemens. Vergeet niet dat de garnalen aaseters zijn in het wild. Zij zullen eten wat ze vinden en hebben geen constante bron van voedsel. Geen voeding voor een of twee dagen is prima en zal niet dit soort helemaal niet schaden. Soms zou ik voor een paar dagen niet voeden, dan kunnen de garnalen hun eigen bak schoon maken.

Hobbyisten die graag dit soort ‘voldoende voeding’ willen geven, moeten er tevens aan het  nitraat/ nitriet gehalte van het water denken. Planten in het aquarium is dan ook aan te raden.

De gebruikelijke voedingsmiddelen zijn pre-made Crystal Red Shrimpvoedsel ( potje), spinazie, rode worm, wortels, erwtjes, brandnetels, zeewier en gedroogde algen.
Er zijn verschillende merken van ‘Crystal Red Shrimp food’, evenals verschillende maten van het eten en zelfs poeder voedsel voor jonge. Shiraku’ra, Mosura, en Biomax zijn enkele van de meer populaire merken. Er zijn ook fokkers die hun eigen voedsel mengen. Bedenk wel dat de jongen klein/fijn voer moeten hebben. Vermaal het voer met een vijzel.
imageMythes rond Garnalen

kijk eens hier (engelstalig). 

===================

GarnaalInleiding.

Een van de meest populaire garnalen in de hobby is de Crystal Red garnalen, ook wel de Red Bee garnalen genoemd. De naam “Crystal Red” is in sommige landen beschermd met copyright. Daardoor is de naam “Red Bee” ontstaan (China). De mooie kleur en de variatie die te kweken is in dit soort maakt dat deze garnaal de meest gewilde garnaal is voor serieuze fokkers en beginners. Op de foto staat een stereotype Crystal Red garnaal. Zodra je deze soort in een aquarium ziet zul je beseffen waarom zo veel hobbyisten gek zijn op de Crystal Red garnalen. Ik beveel iedereen aan deze dieren te Crystal Red garnaalhouden. Lees wel goed hoe je ze moet houden want eenvoudig is het niet als je de juiste parameters niet hebt in je bak. Crystal Red garnalen zijn relatief duur ten op zichtte van andere garnalen( Caridina’s) door hun mooie kweekkleuren en de moeilijkheid om deze zuiver te kweken. Hier onder staan de meest voorkomende informatie over de indeling van deze soort.

GarnaalAchtergrond

De Crystal Red garnaal is in feite een rode mutatie van de bijgarnalen . In 1996, de heer Hisayasu Suzuki van Japan ontdekte een van zijn bijgarnalen ( Bee schrimp) rode strepen had in plaats van zwart. Hij kweekte deze soort met andere bijgarnalen om meer van de rode variëteit te produceren. Andere fokkers fokten deze dieren door en selecteerden andere afwijken de garnalen door. Op deze wijze kamen er verschillende kwaliteiten. Echter, de Crystal Red, is geen garnaal van een beginner. Je moet ervaring hebben met de hobby. De zorg en de aard van deze soort vereist veel aandacht voor detail. Niet voor niets is de prijs van deze garnalen vrij hoog. Tevens zijn ze soms moeilijk te verkrijgen.

GarnaalParameters water

De Crystal Red garnaal prefereert zacht zuur water. Schoon water is ook een must zoals bij alle garnalen in de hobby. Echter, de Crystal Red garnaal is de meest kwetsbare garnaal wanneer het gaat om vuil water. Water verversing is belangrijk voor deze dieren. Temperatuur moet lager zijn dan 27 graden en de pH mag variëren tussen 6,2-7,0, de gH tussen 4-6 en kH moet tussen 1-2. Het is zeer belangrijk dat de Crystal Red garnalen worden gehuisvest in deze specifieke omstandigheden. Daarnaast is het erg belangrijk om te letten op de “micro Siemens” (µS of elektrische geleidbaarheid van water). Deze kan het best rond de 225 liggen. Het kan niet genoeg worden benadrukt hoe delicaat dit garnalen zijn. Als je hogere kwaliteiten van deze soort wilt houden, worden de water parameters nog belangrijker. Je moet de geleidbaarheid van het water goed in de gaten houden. Verhoging van de geleiding duidt op vuil water. Tevens kunnen jonge garnalen slecht tegen osmotische veranderingen.

GarnaalFokkerij

De Crystal Red garnalen is niet zo moeilijk soort om te fokken, zoals sommigen geloven. Net als alle andere hobby garnalen, kan de Crystal Red garnalen net zo gemakkelijk tot vermenigvuldigen te krijgen als de meeste andere Caridina soorten. Het zal wel wat minder nakomelingen opleveren. Wekelijks verversen met water dat een paar graden kouder is als het aquarium water zet de dieren aan tot eieren productie.

De baby’s van de Crystal Red garnalen zijn bijna direct gekleurd. Na een week zien ze eruit als kleine volwassenen. Echter de kleur en patroon kan verschillen van de ouders.

Het verkrijgen van een hogere rang betekent dat fokkers nakomelingen zal produceren uit dezelfde genetische stam. Toch zal hij moeten selecteren. Door de indeelt in de Crystal baby Crystal Red garnaalRed garnalen kunnen meer gevoelig worden voor ziekten en geringe veranderingen in water omstandigheden, zoals vermeld in het water parameters. Dit is waarom het wordt aanbevolen dat u eerst ervaring te krijgen in garnalen houden. Foto van een baby Crystal Red garnaal met ouder.

GarnaalVoeding:

De Crystal Red garnaal is niet verschillend van andere algen eten garnalen. Het is een aaseter en een algen eter. Voeding kan het best eenmaal per dag worden gedaan. Alleen voeden van een hoeveelheid voedsel die de garnalen kunnen op eten binnen 2-3 uur (maximaal). Overvoeding is een bekende oorzaak van dood en kan ook leiden slechte waterkwaliteit. Let op je micosiemens. Vergeet niet dat de garnalen aaseters zijn in het wild. Zij zullen eten wat ze vinden en hebben geen constante bron van voedsel. Geen voeding voor een of twee dagen is prima en zal niet dit soort helemaal niet schaden. Soms zou ik voor een paar dagen niet voeden, dan kunnen de garnalen hun eigen bak schoon maken.

Hobbyisten die graag dit soort ‘voldoende voeding’ willen geven, moeten er tevens aan het nitraat/ nitriet gehalte van het water denken. Planten in het aquarium is dan ook aan te raden.

De gebruikelijke voedingsmiddelen zijn pre-made Crystal Red Shrimpvoedsel ( potje), spinazie, rode worm, wortels, erwtjes, brandnetels, zeewier en gedroogde algen.
Er zijn verschillende merken van ‘Crystal Red Shrimp food’, evenals verschillende maten van het eten en zelfs poeder voedsel voor jonge. Shiraku’ra, Mosura, en Biomax zijn enkele van de meer populaire merken. Er zijn ook fokkers die hun eigen voedsel mengen. Bedenk wel dat de jongen klein/fijn voer moeten hebben. Vermaal het voer met een vijzel.